U bent hier

De Achterhoek geeft haar geheimen prijs: kennisbijeenkomst pilot e-depot

Geprinte kennisproducten e-depot voor de Achterhoek
14 maart 2016

Wat zijn de ingrediënten voor een geslaagde pilot? Opdrachtgever Femia Siero, directeur van het Regionaal Archief Zutphen (RAZ) en het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL), windt er geen doekjes om: een projectmatige aanpak volgens Prince2, een stevige projectleider, een goed geoliede samenwerking tussen de partners en heel veel enthousiasme en inzet van de deelnemers in de werkgroepen. Met haar presentatie gaf Siero op 16 februari de aftrap voor de afsluitende kennisbijeenkomst van de pilot e-depot voor de Achterhoek. Bijna 80 informatieprofessionals uit het gehele land hadden zich verzameld onder de middeleeuwse gebinten van de Burgerzaal in het oude stadhuis van Zutphen om kennis te nemen van de resultaten van de pilot. Die liegen er inderdaad niet om: niet minder dan 9 kennisproducten vormen de oogst van deze pilot. Plus meer dan genoeg enthousiasme bij alle partners, naast ECAL en RAZ de gemeenten Lochem en Doetinchem, het waterschap Rijn en IJssel en leverancier DiVault, om met elkaar door te gaan in een vervolgpilot.

Een bijzondere pilot

Doel van de pilot was de opmaat te geven voor een e-depot voor de Achterhoek. Dat is best goed gelukt, zo vertelde projectleider Maaike Bergmans.. Er is een stevige basis gelegd voor de samenwerking die nodig is om zo’n regionale voorziening te verwezenlijken. Bijzonder aan deze pilot was dat alle bloedgroepen in het informatiebeheer op regionaal niveau gezamenlijk en met evenredige inzet daaraan hebben samengewerkt. Archivarissen, informatiemanagers, architecten, ICT en DIV uit de deelnemende organisaties hebben met elkaar verkend en geleerd wat er komt kijken bij het organiseren van duurzame toegankelijkheid van digitale informatie. Ook bijzonder was de breedte van de pilot: een scala aan aspecten is aan bod gekomen, van het ‘mappen’ van metadata tot het opstellen van een continuïteitsplan, en van het opstellen van een architectuuroverzicht tot het formuleren van kaders voor de beschikbaarstelling van de digitale informatie.

Fase 2

In de Achterhoek wordt de pilot voortgezet in een ‘fase 2’, waarbij het vooral gaat om beschikbaarstelling vanuit het e-depot en ook wordt gekeken wat er komt kijken bij certificering van de voorziening.